Demanganizare se referă la eliminarea manganului din apă.
Manganul (Mn) este un metal de tranziție foarte abundent în scoarța Pământului și poate fi găsit atât în apa subterană, cât și în apa de suprafață.
Manganul în apă poate exista într-o gamă largă de stări și variante de oxidare.
Manganul (Mn) în apa potabilă poate provoca probleme estetice și operaționale.
Dacă Mn (II) este dizolvat în apa de consum care intră într-o instalație, interacțiunile ulterioare cu oxidanții pot duce la apariția petelor pe instalațiile sanitare și pe rufe.
De asemenea, particulele de mangan se pot depune în instalațiile sanitare și de uz casnic sau industrial, inclusiv în boilere, mașini de spălat și alte electrocasnice care utilizează apă.
În acest fel, manganul poate avea un impact economic negativ prin reducerea eficienței sau chiar defectarea acestor aparate.
Eliminarea Manganului din apă sau demanganizarea apei se face prin procese fizice, chimice și biologice sau printr-o combinație a acestor metode.
Alegerea metodei de eliminare a Manganului din apă este influențată în mare măsură de chimia generală a apei și de co-contaminanții prezenți în apă.
De aceea, este important să efectuăm un buletin de analiza al apei inainte de a începe proiectarea și dimensionarea instalației de tratare a apei.